Въоръжени групи, вероятно свързани с ХАМАС, са откраднали 70 милиона долара (128.59 милиона лева) от банки в Газа миналия месец, пише Le Monde в статия озаглавена "Банките в Газа са жертви на зрелищни обири от въоръжени групи".

През миналия месец въоръжени отряди в Газа, сред които и такива, за които се предполага, че са свързани с ХАМАС, са ограбили Банката на Палестина с около 70 млн. долара (260 млн. шекела).

Средствата са били взети от трезорите на няколко клона на банката, се посочва още в доклада, като се цитира документ на Банката на Палестина, изпратен до "определени международни партньори", в който подробно се описват обирите.

На 16 април служителите откриват дупка в тавана на помещението за сейфове в един от клоновете на банката в Газа и установяват, че липсват шекели на стойност около 3 млн. долара, предназначени за банкоматите.

На следващия ден въоръжените групи, оборудвани с експлозиви, се връщат на мястото, взривяват циментова защитна камера и задигат повече от 30 милиона долара в различни валути от три сейфа.

Два дни по-късно най-големият клон на банката в Ивицата е нападнат от командоси, които заявяват, че отговарят пред "висшите власти на Газа", което според вестника означава ХАМАС. Те задигат шекели на стойност над 36 млн. долара.

Банката на Палестина, основана през 1960 г., е водещата финансова институция в Газа.

Палестинската парична администрация, независим орган, който наблюдава финансовата система в палестинските територии, е отговарила на искане за коментар от AFP, че планира да направи изявление по въпроса по-късно днес (4 май).