От ХАМАС са се съгласили да изпълни първата фаза от споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и размяната на заложници с Израел. Те ще освободят 33 израелски заложници в замяна на гаранции от САЩ за предотвратяване на началото на нова сухопътна операция в Рафа в южната част на Газа. Това съобщи Sky News Arabiya.

"Американските гаранции (за предотвратяване на операция в Рафа) бяха получени чрез египетски и катарски посредници, които трябва да се срещнат с представители на движението в Кайро в събота", цитира телевизионният канал думите на представител на ХАМАС.

Според съобщения в медиите, ХАМАС са се съгласили да изпълнят предварителните условия на сделката, тъй като израелските власти са готови да върнат неограничен брой палестински затворници в Ивицата Газа, както са докладвали по-рано на американските си колеги.

"И двете страни са съгласни да освободят повече заложници и да се ангажират да спрат военните действия за по-дълъг период", отбелязва каналът.

Подчертава се, че първият етап от споразумението включва и примирие между страните за период от 40 дни с възможност за следващо удължаване. В същото време представителите на САЩ, както отбелязват медиите, ще поискат пълното изтегляне на израелските войници от Ивицата Газа 124 дни след изпълнението на всички условия на сделката.

Египетските медии също съобщават за "забележим напредък" в преговорите за осигуряване на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници между Израел и ХАМАС, като делегация от терористичната група в момента е в Кайро, за да обсъди настоящото предложение с посредниците.