Силите за отбрана на Израел (СОИ) в четвъртък обстреляха селище в Южен Ливан, след като в оспорваната гранична зона между двете страни се чу експлозия и в еврейската държава започнаха да се опасяват от ескалация на няколко фронта между израелските сили и палестинските бойци в Ливан, Сирия и Газа, пише The Wall Street Journal.

Напрежението ескалира, след като Израел проведе смъртоносна двудневна военна операция в района на Западния бряг на река Йордан по-рано тази седмица, при която загинаха 12 палестинци и един израелски войник. Нахлуването в бежанския лагер в Дженин, което включваше удари с дронове и тежки строителни машини, отбеляза по-агресивен подход на Израел на Западния бряг след нарастването на насилието миналата година. Чрез конфискуване на оръжия и арестуване на заподозрени в тероризъм в операцията, израелската армия има за цел да улесни работата в Дженин в бъдеще.

Анализатори казват, че силите за сигурност сега ще трябва да бъдат нащрек за атаки другаде в Израел или идващи отвъд неговите граници от подкрепяни от Иран въоръжени групи като Хизбулла, Хамас и Ислямски джихад.

Шансовете за ескалация са по-високи от преди, но е трудно да се предвиди кога това може да се случи, казва Майрав Зонзейн, старши анализатор за Израел-Палестина в Международната кризисна група.

"Проблема с борбата на няколко фронта, който виждате, ще продължи и Израел е ограничен в това, което може да направи“, посочи тя. "Израел всъщност няма ефективна стратегия за справяне с много от тези заплахи“.

Тази седмица имаше нападение с кола и намушкване с нож в Тел Авив, две стрелби в еврейски селища в северната част на Западния бряг, залп от ракети, изстрелян от окупираната Ивица Газа и очевидно трансграничен удар от Южен Ливан. Най-малко седем цивилни са ранени.

В четвъртък от СОИ обявиха, че са атакували район в близост до град Гаджар, където са установили, че е извършена атака срещу израелска територия.

Границата с Ливан стана арена на необичаен изблик на насилие през април, когато Израел извърши въздушни удари срещу палестински въоръжени групировки, за които твърди, че са изстреляли десетки ракети.

През изминалите почивни дни Израел нанесе въздушни удари близо до сирийския град Хомс, след като зенитна ракета избухна над израелска територия.