Европейският комисар по разширяването на Европейския съюз и добросъседството Оливер Вархели заяви, че ЕС спира всички плащания в полза на палестинците и преразглежда съвместни проекти заради ескалацията на конфликта с Израел.

"Мащабът на терора и бруталността срещу Израел и неговия народ достигна повратна точка... Като най-големият донор на палестинците, Европейската комисия преразглежда целия набор от проекти за развитие на стойност над 691 милиона евро“, заяви Вархели.

Той подчерта, че Европейският съюз спира всички плащания в полза на Палестина, както и разглеждането на нови проекти, включително за 2023 г.

Преди това ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел призова за незабавно спиране на насилието в зоната на изостряне на палестинско-израелския конфликт.

На 7 октомври Хамас изстреля няколко хиляди ракети срещу Израел и обяви началото на операция "Наводнението Ал Акса“. На този фон израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир обяви извънредно положение в страната на 7 октомври.

Израелският премиер Нетаняху обяви, че страната е в състояние на война. Операцията на ИД срещу Хамас беше наречена "Железни мечове“.

По-рано израелският премиер Нетаняху обеща да унищожи Хамас.