Израелските сили удариха град Дженин с дронове в понеделник като част от една от най-големите операции на Западния бряг за последните 20 години, убивайки най-малко осем души и включвайки стотици войници в престрелки, които продължиха до следобед, пише Reuters.

Стрелба и експлозии се чуваха през целия ден, докато битката продължаваше между израелските войски и бойци от бригадите Дженин, единица, съставена от бойни групи, базирани в претъпкания бежански лагер в града.

"Това, което се случва в бежанския лагер, е истинска война“, разкри палестинският шофьор на линейка Халед Алахмад. "Имаше удари от небето, насочени към лагера, всеки път, когато влезем, около пет до седем линейки и се връщаме пълни с ранени“.

Понякога през сутринта поне шест дрона можеха да се видят да кръжат над града и съседния лагер, гъсто натъпкана зона, приютяваща около 14 000 бежанци на по-малко от половин квадратен километър.

Палестинското министерство на здравеопазването потвърди, че най-малко осем души са били убити и повече от 50 ранени в Дженин, докато друг мъж е бил убит през нощта в Рамала, прострелян в главата на контролно-пропускателен пункт.

Израелската армия обяви, че нейните сили са ударили сграда, която е служила като команден център за бойци от бригадите Дженин в това, което описва като обширно усилие за борба с тероризма, насочено към унищожаване на инфраструктура и възпрепятстване на екстремистите да използват бежанския лагер като база.

В хода на операцията израелски бронирани булдозери разораха пътищата в лагера, прекъсвайки водоснабдяването на града, свидетелстват от община Дженин, докато жителите твърдят, че са видели войници да пробиват стените, за да преминат от къща на къща.