Пресслужбата на израелското министерство на отбраната съобщи за подписването на "историческо споразумение" за продажбата на системата за противоракетна отбрана David’s Sling на Финландия за 317 милиона евро, съобщи The Jerusalem Post.

"Генерал-майор Еял Замир подписа споразумение за продажбата на системата David's Sling на Финландия. Стойността на споразумението се оценява на 317 милиона евро", се посочва в изявлението.

Церемонията по подписването се състоя в централата на израелското министерство на отбраната в Тел Авив с участието на посланика на Финландия Нина Нордстрьом.

На 2 август еврейското държавно министерство на отбраната съобщи, че САЩ са одобрили продажбата на Финландия на системата за противоракетна отбрана David's Sling, разработена в Израел от Rafael съвместно с американски специалисти. В същото време пресслужбата на ведомството посочи, че модификацията на David’s Sling за доставка в Хелзинки ще бъде финализирана с участието на финландски специалисти и ще бъде интегрирана във финландската система за командване и управление.

Системата David's Sling (наричана още на иврит Sharvit Ksamim) е предназначена за прихващане на ракети с малък до среден обсег. Наред с него небето над страната се защитава от системата за противоракетна отбрана Iron Dome (Железен купол), която прехваща ракети с малък обсег, и системата за противоракетна отбрана Arrow (Стрела), предназначена за унищожаване на балистични и далекобойни ракети.