Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е претърпял успешна операция рано сутринта на 23 юли, за да му бъде поставен пейсмейкър. Операцията е в навечерието на ключовите гласувания в Кнесета (парламента на Израел), пише The Times of Israel.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е претърпял успешна операция рано сутринта на 23 юли в медицински център "Шеба" в Рамат Ган, за да му бъде поставен пейсмейкър, седмица след като е хоспитализиран за "дехидратация" и му е имплантирано устройство за наблюдение на сърцето, и в навечерието на ключовите гласувания в Кнесета за приемане на първия законопроект от силно оспорваната съдебна реформа на правителството

Около 4 часа сутринта от болницата са съобщили, че процедурата, извършена от проф. Рой Бейнарт и проф. Еял Ноф, е приключила успешно и без усложнения, добавяйки, че премиерът е в добро състояние и че той "ще остане за наблюдение в кардиологичното отделение в "Шеба".

От кабинета на премиера също са съобщили, че операцията е приключила успешно, че се чувства добре и се очаква да бъде изписан в скоро.

Преди седмица 73-годишният Нетаняху е хоспитализиран за два дни, след като се е оплакал от световъртеж след пътуване до Галилейското море, където той е признал, че е прекарал няколко часа на слънце и в пареща жега "без шапка, без вода“.

Министърът на правосъдието Ярив Левин, архитектът на реформата, която трябва да бъде гласувана, замени длъжността временно изпълняващ длъжността министър-председател по време на операцията на Нетаняху.

Тъй като Нетаняху се въздържа да назначи постоянен действащ министър-председател и неговият заместник се избира за всеки отделен случай, министрите са одобрили назначаването на Левин чрез телефонно гласуване.

Кнесетът е трябвало да започне обсъждане на законопроекта на 23 юли сутринта, преди второто и третото и окончателното четене, което се очаква в на 24 или 25 юли.

Законодателството, част от по-широкия план за преразглеждане на съдебната система, предизвика силна опозиция, като стотици хиляди излязоха на протест и много от тях са изградили палатков град близо до Кнесета, докато около 10 000 резервисти са заявили, че ще спрат доброволческата си служба, ако този закон бъде приет.

Във видеоизявлението си Нетаняху е заявил, че е в постоянни разговори с политици и че се надява да бъде постигнато споразумение с опозицията относно законопроекта, въпреки че съобщенията в еврейските медии показват, че не е имало контакт през с лидерите на опозиционната партия Яир Лапид и Бени Ганц, пише израелското издание.