Президентът на САЩ Джо Байдън номинира бившия министър на финансите Джак Лю за следващия посланик на САЩ в Израел, е заявил говорител на Белия дом пред The ​​Times of Israel.

След като е бил началник на кабинета на Барак Обама, 68-годишният Лю ще бъде най-изтъкнатият политически кандидат, който да заеме чувствителния пост в Йерусалим.

"Решението на Байдън изобщо да номинира когото и да било, излагайки администрацията си на процес на утвърждаване в Сената, който републиканците вероятно ще превърнат в референдум за политиката на президента към Израел с началото на президентската кампания през 2024 г., показва сериозността, с която той приема отношенията между САЩ и Израел", е заявил високопоставен служител на администрацията на Байдън, пожелал анонимност.

Номинацията на Лю идва в чувствителен период в отношенията между САЩ и Израел, тъй като правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху се стреми да продължи да осъществява изключително спорната реформа на съдебната система, въпреки многократните молби на Вашингтон, че подобни мащабни реформи могат да бъдат осъществени само с консенсусна подкрепа, каквато липсва.

Ако бъде утвърден, Лю ще бъде натоварен и със задачата да ограничи усилията на израелското правителство за по-нататъшно разширяване на присъствието на заселници на Западния бряг в допълнение към твърдата му политика спрямо палестинците в по-широк план, която съвпадна с най-кръвопролитната година в конфликта от Втората интифада насам (Интифадата Ал-Акса е вълна на насилие и политически конфликти, започнала през септември 2000 г.).