"Израел е готов да сключи временно примирие с ХАМАС в замяна на освобождаването на заложниците, но няма да се откаже от постигането на всички цели на войната, включително пълното премахване на военния и политически потенциал на ХАМАС". Това е заявил министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Неговите коментари идват на фона на  многохилядни протести с искане Нетаняху да осигури прекратяване на огъня в ивицата Газа и да позволи връщането на израелските заложници, държани от ХАМАС.

"Израел беше и остава готов да сключи сделка за пауза в битките за освобождаване на нашите заложници. Това направихме, когато освободихме 124 заложници и се върнахме да се бием. И това е, което сме готови да направим сега. През последните няколко седмици работихме денонощно, за да сключим споразумение, което да върне отвлечените", коментира премиерът във видео обръщение към нацията.

Нетаняху разкритикува публикации в пресата, които обвиняват израелската страна за предотвратяване на сделката, като подчерта, че "подобни публикации само вредят на преговорния процес и добавят страдание към семействата на заложниците".

Според съобщенията министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който днес провежда заседание на кабинета,  е отговорил на "критиките на крайно десни министри относно темпото на израелските операции в Газа", пише The Times of Israel.

След острите публични изявления на министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир и министъра на финансите Безалел Смотрич Нетаняху е заявил на кабинета си, че "никой няма нужда да му казва какво да прави или как да го правя", съобщават еврейските медии.

"Нещата се случват и ще се случат. Очаквам единство на тази маса", е заявил той.

По време на срещата министърът на отбраната Йоав Галант е обявил, че "през последната седмица участвах много интензивно в подготовката на операцията в Рафа - включително и днес. Операцията ще се случи скоро, дори много скоро", което е предизвикало отпор от страна на колегите от крайната десница, съобщава Walla.