Китай предупреди Филипините "незабавно да спрат провокациите си и да се въздържат от подкопаване на мира и стабилността в Южнокитайско море", предаде Xinhua.

Според говорителя на китайското министерство на външните работи, Филипините "не се вслушват в категоричните предупреждения на Китай и вчера (23 март), без разрешението на китайското правителство, отново изпратиха своя снабдителен кораб и два кораба на бреговата охрана и навлязоха във водите на Южнокитайско море без разрешение в опит да достави строителни материали на военен кораб, който е бил незаконно закотвен (във Рен'ай Дзяо), води собственост на Китай".

Според съобщенията китайската брегова охрана е предприела необходимите мерки за сигурност в морето и е блокирала филипинските кораби и е осуетила опита на филипинското правителство.

"Нанша Кундао и съседните му води, включително Рен'ай Дзяо, винаги са били част от територията на Китай. Това е установено в дълга история и е в съответствие с международното право“, е заявил говорителят на Министерството на външните работи на Китай.

Той е допълнил, че "Китай ще продължи да предприема решителни мерки за защита на своя териториален суверенитет, морски права и интереси, ако Филипините продължат да следват този път", като е предупредил, че "Манила трябва да е готова да понесе всички потенциални последствия от подобни действия".