Филипините са решени да отстояват суверенните си права в Южнокитайско море, заяви външният министър на Филипините в петък на среща със съюзниците на островната държава от САЩ, предава Reuters.

Говорейки в Държавния департамент на САЩ, Енрике Манало обвини Китай в "ескалация на тормоза“ спрямо Филипините, докато американският министър на отбраната Лойд Остин подчерта, че Вашингтон стои зад Манила срещу това, което той описа като "принуда“.

"Решени сме да отстояваме нашите суверенни права, особено в рамките на нашата икономическа – изключителна икономическа зона“, заяви Манало.

Той каза, че се надява срещата в петък да позволи на Вашингтон и Филипините да координират по-добре отговорите си на дипломатическия фронт и фронта на отбраната и сигурността.

Остин отсече, че ангажиментът на САЩ към договора за взаимна отбрана с Филипините е "железен".

"Ние работим в синхрон... за да засилим оперативната съвместимост между нашите сили, да разширим нашата оперативна координация и да се противопоставим на принудата в Южнокитайско море“, заяви той.

В Пентагона по-късно в петък президентът на Филипините Фердинанд Маркос заяви, че развиващият се съюз между САЩ и Филипини не е отговор на някаква конкретна заплаха, а по-скоро еволюция на отношенията, за да продължи да защитава международните правила и закони в региона.

Китай използва така наречената линия с девет тирета, която обхваща около 90% от Южнокитайско море, за да отстоява претенциите си за суверенитет над почти целия стратегически воден път, и е разположил стотици кораби на бреговата охрана в патрули срещу конкурентни претенденти.

Съединените щати имат договор за взаимна отбрана с Филипините и многократно са давали ясно да се разбере, че ще защитят своя съюзник, ако бреговата охрана или въоръжените сили на Манила бъдат атакувани където и да е в Южнокитайско море.