Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида обещаха "нова ера" на стратегическото сътрудничество между САЩ и Япония в сряда, като изложиха серия от проекти от съвместно разработване на ракети до пилотирани кацания на Луната, като същевременно осъдиха ескалиращото поведение на Китай в региона, предава Reuters.

В съвместно изявление от среща на върха във Вашингтон двамата заявиха, че целта им е да изградят глобално партньорство за сигурност, "подходящо за целта“ за сложни, взаимосвързани предизвикателства.

Байдън подчерта непоклатимия ангажимент на САЩ да защитава Япония, използвайки пълния им набор от способности, включително ядрени, и двамата казаха, че ходовете на Япония за подобряване на отбранителната структура и способности стартират "нова ера на сътрудничеството между САЩ и Япония в областта на сигурността“.

Двете страни посочват, че планираното надграждане на техните военни рамки за командване и контрол ще позволи по-голяма оперативна съвместимост и планиране в мирно време и по време на конфликти.

Байдън и Кишида също така обявиха планове за надграждане на отбранителните комуникационни мрежи и свързване на способности за противовъздушна отбрана между САЩ, Австралия и Япония за противодействие на въздушни и ракетни заплахи.

Плановете за отбрана предвиждат двете страни да създадат форум за индустриално сътрудничество в отбраната, който ще идентифицира области за съвместно разработване и съвместно производство на ракети и поддръжка на военни кораби и самолети на САЩ, се казва в изявлението.