Китай се въоръжава с темпове, невиждани в годините след Втората световна война, и модернизира значително ядрения си арсенал. Това предупреди пред Bloomberg адмиралът от ВМС на САЩ и ръководител на Индо-Тихоокеанското командване Джон Акуилино, съобщава германският вестник BILD.  

Акуилино е категоричен - по този начин Пекин се готви да нахлуе в Тайван през следващите три години. Адмиралът от ВМС на САЩ отбелязва, че бюджетът за отбрана на Китай се е увеличил с 16% през последните години и сега възлиза на повече от 204 милиарда евро. За сравнение, бюджетът за отбрана на Германия например е приблизително 52 милиарда евро, подчертават от редакцията.

През последните три години Китай е закупил 400 допълнителни бойни самолета и 20 големи военни кораба, показват данни на американската армия. Освен това от 2020 година китайският арсенал от балистични и крилати ракети се е удвоил.

Всички индикации сочат, че китайската армия е "готова да нахлуе в Тайван до 2027 година“, предупреждава Акуилино.

"Си Дзинпин би предпочел да превземе Тайван без голяма военна атака, но в същото време той се стреми към мащабно натрупване на сили и провеждането на военни учения, които показват планирано завладяване“, пише военният експерт на BILD Нико Ланге.