По-рано този месец Швеция стана най-новият член на НАТО, присъединявайки се към 31 държави в алианса за сигурност, включително САЩ. Е, това са 49 от 50-те Съединени щати, пише CNN.

Защото по силата на географски и исторически особености Хавайските острови технически не са включени в пакта на НАТО.

Ако чужда сила нападне Хаваите - например базата на американските военноморски сили в Пърл Харбър или щаба на Индийско-тихоокеанското командване северозападно от Хонолулу - членовете на Организацията на Северноатлантическия договор няма да бъдат задължени да се изправят в защита на "щата Алоха".

"Това е много странно нещо“, заявява Дейвид Санторо, президент на изследователският институд Pacific Forum в Хонолулу. Той заявява, че дори хората на Хаваите нямат представа, че тяхната територия технически не е защитена от НАТО. 

"Хората са склонни да приемат, че като част от Съединените щати Хаваите също са защитени от НАТО", добавя той.

Причината, поради която щатът Хавай няма да бъде защитен се крие в самото име на алианса, НАТО (Организация на Северноатлантическия договор),  Хаваите очевидно са тихоокеанска територия.

За разлика от другите континентални щати на САЩ, Хаваите нямат връзка с Атлантическия океан.

"Причината Хавай да не е включен е, че просто не е част от Северна Америка", подчертава Санторо. Изключението е налице и във Вашингтонския договор, документът, с който НАТО е създадена през 1949 г., десетилетие преди Хавай да стане 50-ият американски щат, последният приет в американския федерален съюз. Въпреки че член 5 от договора на НАТО предвижда защита на всички членове и тяхната колективна отбрана, член 6 ограничава географския обхват на възможна намеса. 

"Въоръжено нападение срещу една или повече страни включва нападение срещу територията на която и да е страна в Европа или Северна Америка", се посочва в член 6. Той също така посочва, че териториите трябва да са в Северния Атлантик.

Говорител на Държавния департамент е потвърдил, че Хавайските острови не са обхванати от член 5. Той обаче е подчертал, че член 4, който гласи, че всички членове ще се консултират, когато даден член е заплашен, ще обхваща всяка ситуация, в която са засегнати Хавайските острови.

Емблематичен пример е Фолклендската война, когато НАТО не се притекоха на помощ на Обединеното кралство през 1982 г. във войната, започната тогава от Аржентина.

Експертите се опасяват, че в този случай Китай може да се почувства "окуражен" да атакува Тайван.

Някои експерти предполагат, че времената са се променили през десетилетията след подписването на Вашингтонския договор и че днешната политическа ситуация в Индийско-тихоокеанския регион трябва да доведе до преконфигуриране.

Американските военни бази в Хавай също биха изиграли жизненоважна роля в противодействието на потенциалната севернокорейска агресия, но също и в подкрепата на Тайван след евентуална китайска инвазия. Джон Хемингс,  също от Pacific Forum, заявява, че изключването на Хавай от НАТО премахва "силно възпиращо средство" за възможен удар в случай на нахлуване в Тайван. Като оставим Хавай извън Алианса, ние сигнализираме на Китай, че европейските съюзници ще имат "клауза за ненамеса" за защита на американска територия. Стратегическото значение на Хаваите идва и със значително историческо значение – атаката срещу "Пърл Харбър" води до влизането на Съединените щати във Втората световна война и решителното поражение на нацистка Германия. Хемингс също се застъпва за включването на територията на Гуам под шапката на НАТО - тя се намира на приблизително 4,8 хиляди километра от Хаваите.

Този малък остров е дом на военновъздушната база "Андерсен", от която САЩ могат да изстрелват своите бомбардировачи B-1, B-2 и B-52.

Други анализатори посочват, че при такава хипотетична атака срещу Хаваите или Гуам, дълбоките връзки на приятелство и съюз между САЩ и техните демократични партньори биха били много по-важни за установяването на план, отколкото технически подробности в договора на НАТО. "Ако се случи нападение, очаквам САЩ да сформират коалиция от тези, които желаят да се защитават, която ще включва и регионални съюзници", посочва друг експерт.