На фронта в Украйна напредването на руските сили се наблюдава в района на Донецк, по-специално на северозапад от Авдеевка. Украинските въоръжени сили (ВСУ) отбелязват намеренията на руските войски да заобиколят Часов Яр и да създадат условия за оперативно обкръжение. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 26 април продължават позиционните боеве по линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.

Позиционните боеве продължават и край Кисливка и Берестово, край Стелмаховка, край Дружелюбивка и Макеевка, край Тернив, Заречное, Торское, край Серебрянското горско стопанство и край Белогоровка.

Руски военен кореспондент твърди, че руските войски са напреднали край Терни и Ямполивка, но анализаторите на ISW не са открили визуални доказателства за това твърдение.

Позиционните боеве продължават и на 26 април на направление Северск (североизточно от Бахмут), но няма потвърдени промени в линията на фронта в този участък.

В доклада се посочва, че позиционните боеве са продължили и в района на Верхнекаменское, в Николаевка и в района на Вемка и Спорное.

На 26 април войските на Руската федерация продължават настъплението си в района на Часов Яр, но няма потвърдени промени в линията на фронта. Боевете се водят на североизток от Часов Яр в района на Богдановка, в района на микрорайоните Нови и Канал, в района на Иванивское, в района на резервата Ступка-Голубовски край Часов Яр и в района на Клещеевка, близо до Шумов.

Подполковник Назар Волошин, говорител на групата войски на ВСУ в "Хортица", е заявил на 26 април, че руските войски атакуват Богдановка, Иванивское, Клещеевка и Андреевка (югоизточно от Часов Яр), за да заобиколят Часов Яр и да създадат условия за оперативно обкръжаване и превземане на селището.

Той също така е заявил, че Русия съсредоточава усилията си върху пробив на отбраната на ВСУ източно от Часов Яр, преминаване на канала Северски Донец Донбас, превземане на Часов Яр и създаване на условия за последващи настъпления към агломерацията Краматорск (Славянск - Краматорск - Дружковка - Константиновка).

Според Волошин на 25 април руските войски съсредоточават малко повече личен състав край Клещеевка и атакуват интензивно край Белая гора (югоизточно от Часов Яр). Той е добавил, че те се прегрупират край Белая Гора, складират боеприпаси и активно прочистват фронтовата линия.

Силите на Руската федерация наскоро са постигнали допълнителни тактически успехи северозападно от Авдеевка и според съобщенията от 26 април са напреднали още повече в района.

Геолокационните кадри, публикувани на 26 април, показват, че руските сили наскоро са постигнали незначителен напредък в центъра на Соловьовка (северозападно от Авдеевка) и в центъра на Семеновка (западно от Авдеевка).

Руските военни кореспонденти твърдят, че руските войски изглежда са напреднали северно от Очеретино (северозападно от Авдеевка) и до километър западно от селището по път O-0544 (Очеретино - Гродовка), северно, западно и южно от Новобахмутовка (северозападно от Авдеевка) и северно от Новокалиново (северозападно от Авдеевка).

Руски източници твърдят, че руските сили са превзели Бердичи (северозападно от Авдеевка) и са напреднали в полетата северозападно от населеното място, след като ВСУ са се оттеглили от Бердичи.

Руските военни кореспонденти твърдят, че руските войски са завзели Семеновка, въпреки че преди това руски източници заявиха, че те са превзели селото. В същото време от ISW не наблюдават визуално потвърждение на нито едно от тези руски твърдения.

Според украинския офицер Волошин ВСУ понастоящем контролира две трети от Очеретино и не позволяват на руските сили да продължат да напредват в района.

На 25 и 26 април някои руски военни кореспонденти твърдят, че украинските сили са се изтеглили от Очеретино към Архангелское (североизточно от Очеретино и югозападно от Авдеевка), въпреки че други твърдят, че ВСУ поддържат позиции в северозападната част на Очеретино.

Един руски блогър твърди, че щурмови групи на ВСУ временно са достигнали района на Архангелское.

Сраженията продължават и северозападно от Авдеевка в района на Керамик, западно от Авдеевка в района на Уманск и югозападно от Авдеевка в районите на Нетальово и Невелское.