Тайван съобщава за китайска военна активност, след като държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен напуска Пекин, предаде Reuters.

В събота (27 април) Тайван съобщи за подновена китайска военна активност в близост до острова, като 12 самолета са пресекли чувствителната средна линия на Тайванския проток, ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи посещението си в Китай.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие за Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки. Блинкен заяви, че по време на посещението си в Китай е подчертал "критичното значение" на поддържането на мира и стабилността в пролива.

Тайван е изправен пред засилен военен натиск от страна на Китай, който разглежда острова като своя територия. Правителството на Тайван отхвърля тези претенции.

Министерството на отбраната на Тайван съобщава, че от 9:30 ч. (23:30 ч. българско време) е открило 22 китайски военни самолета, включително изтребители Су-30, от които 12 са пресекли средната линия на север и в центъра на Тайван.

Линията някога е служила като неофициална граница между двете страни, през която военните на двете страни не са преминавали, но сега китайските военновъздушни сили редовно изпращат самолети над нея. Китай твърди, че не признава съществуването на линията.

Тайванското министерство на отбраната заявява, че самолетите са участвали в "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби, като добавя, че тайванските самолети и кораби са реагирали "адекватно". Министерството не е предоставило повече подробности.