Президентът на САЩ Джо Байдън и японският министър-председател Фумио Кишида ще се договорят следващия месец за по-тясно военно сътрудничество, включително за разговори относно най-голямата потенциална промяна в командната структура на Вашингтон в Източна Азия от десетилетия насам. Това са завили двама източници на Reuters.

Вашингтон ще обмисли възможността да назначи командир с четири звезди (най-високият ранг в американската армия в мирно време), който да контролира силите му в Япония, като партньор на ръководителя на предложената щабквартира на японските сили за самоотбрана, контролираща всички военни операции на страната, са посочили още източниците на британската медия.

"Обсъждаме как планираното от нас съвместно командване може да засили сътрудничеството със САЩ и Южна Корея", е заявил главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши в понеделник (25 март) на редовен брифинг за медиите, когато е бил запитан за съобщенията. Дневният ред на срещата на върха Байдън-Кишида все още не е определен, е добавил той.

Кишида иска да създаде съвместен команден щаб преди края на март 2025 г. Токио заявява, че има "сериозна загриженост" относно нарастващата военна мощ на Китай и заплахата, която той представлява за Тайван, намиращ се на малко над 100 км от японска територия.

За разлика от съседна Южна Корея, където американските и южнокорейските войски могат да действат под единно командване, ръководено от командир с четири звезди, американските въздушни, сухопътни и морски сили в Япония имат командир с три звезди и нямат никакви правомощия над японските войски.

Някои американски служители обаче искат новият американски командир там да отговаря само за съвместни учения, обучение и обмен на информация с новия щаб на Японските сили за самоотбрана, е заявил един от източниците.

Байдън и Кишида ще разкрият плановете си при срещата си следващия месец във Вашингтон, са съобщили по-рано от Yomiuri и Financial Times.

Япония е от решаващо значение за военната мощ на САЩ в Азия, тъй като в нея се намират 54 000 американски войници, стотици самолети и единствената предна ударна група на Вашингтон, разположена на самолетоносач. Базите на японските острови позволяват на Съединените щати да проектират военна мощ в целия регион и да подгъват китайското влияние.

Планирано е Байдън да бъде домакин на Кишида на официално събитие, което ще включва държавна вечеря и политическа среща.

По-тясното сътрудничество между двамата съюзници идва в момент, в който Япония се отдалечава от следвоенния пацифизъм, който определяше отбранителното ѝ планиране в продължение на десетилетия.

В края на 2022 г. Япония се ангажира да удвои разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, включително средства за закупуване на крилати ракети, които могат да поразяват кораби или наземни цели на разстояние 1000 км.