Действията на Китай в Южнокитайско море са пример за това, че страната се опитва да спечели териториално пространство чрез сила и дестабилизация на региона, заяви високопоставен американски адмирал във вторник, предава Reuters.

Филипините и Китай имаха поредица от морски сблъсъци, включително използване на водни оръдия и разгорещен словесен обмен, който предизвика загриженост от ескалация в морето.

Адмирал Джон Акуилино, командващ Индо-Тихоокеанския флот на САЩ, заяви в обръщение към мозъчния тръст Lowy Institute в Сидни, че действията на Китай срещу Филипините, особено във Втора Томасова плитчина, са "опасни, незаконни и дестабилизират региона“.

Той е "много загрижен за това, което се случва при Втора Томасова плитчина“, където физическото действие на китайската брегова охрана и риболовен кораб доведе до раняването на шестима моряци.

"И така, какво следва и докъде са готови да стигнат в тази област?“

Той казва, че подобни действия от Китай се наблюдават и на други места в региона, включително в Япония и Малайзия.

"Това не е изолиран случай, става дума за това, че КНР (Китайската народна република) се опитва да спечели териториално пространство едностранно чрез сила“, подчерта Акуилино.

Китай твърди, че почти цялото Южнокитайско море е негова територия, охранявана от армада от кораби на бреговата охрана, на около 1000 км от континента и твърди, че отговорите му са били подходящи в лицето на филипинското посегателство.

Акуилино казва, че има положително движение в отношенията между САЩ и Китай, откакто лидерите на двете страни са разговаряли, без никакви опасни морски взаимодействия между САЩ и Китай оттогава.

Военният е загрижен, че това разведряване е временно, тъй като Китай се опитва да стабилизира икономиката си.

Той също така изрази загриженост относно това, което каза, че е синхронизиране между Русия и Китай и Русия и Северна Корея.

"Тези набори от сътрудничество и връзки са наистина нов свят и тревожност“, посочи адмиралът.

По отношение на тихоокеанските острови той каза, че Китай упражнява икономическа принуда и че Австралия и САЩ работят заедно, за да се съсредоточат върху увеличаването на помощта за развитие на региона, включително Соломоновите острови, които са сключили пакт за сигурност с Китай.

"Увеличеното военно присъствие в този регион е пряка заплаха за Австралия, тъй като се отнася до отбраната на страната, и също не поставя САЩ в добра позиция“, заяви Акуилино.