Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува до Китай през следващата седмица, тъй като администрацията на Байдън се опитва да гарантира, че отношенията между САЩ и Китай ще се запазят, въпреки че САЩ изразяват силна загриженост относно подкрепата на Китай за Русия, пише CNN.

Това е второто пътуване на Блинкен в страната като висш дипломат на САЩ. Миналата година той посети страната в опит да "стабилизира" отношенията след период на огромно напрежение между Вашингтон и Пекин, след като американски изтребител свали китайски балон за наблюдение, който бе засечен над чувствителни американски военни обекти.

По-рано този месец президентът Джо Байдън разговаря по телефона със Си Дзинпин, като това е първият разговор между лидерите след историческата им лична среща на върха през ноември.

"Намираме се на различно място от това, на което бяхме преди година, когато двустранните отношения бяха на исторически минимум", е заявил високопоставен служител на Държавния департамент.

По време на посещението си на 24-26 април Блинкен ще се срещне с висши китайски служители в Шанхай и Пекин, е пояснил служителят.

Служителят е подчертал, че Блинкен има "три основни цели за пътуването си до Китай".

"Първо, постигане на напредък по ключови въпроси, второ, ясно и директно изразяване на загриженост по двустранни, регионални и глобални въпроси, и трето, отговорно управление на конкуренцията", е отбелязал служителят.

Блинкен планира да "изрази отново дълбоката ни загриженост относно подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база", както и относно нарушенията на правата на човека и "нелоялните икономически и търговски практики", е посочил служителят.

Блинкен ще обсъди и ситуацията в Близкия изток. САЩ неведнъж са призовавали Китай както публично, така и частно да окаже натиск върху Иран да прояви сдържаност, тъй като напрежението между него и Израел се покачва.

"И, разбира се, държавният секретар ще обсъди предизвикателствата в Индийско-тихоокеанския регион, включително провокациите на Китайската народна република в Южнокитайско море", както и "заплашителната реторика и безразсъдните действия на Северна Корея", е заявил служителят. Блинкен, е продължил той, "също така ще потвърди значението на мира и стабилността в Тайванския проток".

По време на пътуването на Блинкен до Китай през юни миналата година той се срещна в Пекин с високопоставени служители, включително с президента Си Дзинпин. Американските официални лица определиха пътуването като опит за възобновяване на нормалните канали за комуникация с Китай в стремежа да се избегне конфликт между две от великите сили на земното кълбо.