В социалните мрежи бяха публикувани  снимки, на които може да се види новият перспективен тежък щурмови хеликоптер на Китай, съобщава The War Zone.

Според някои доклади, новата машина може да се казва Z-21. За съжаление, качеството на снимките оставя да се жалае повече, но основните отличителни черти на хеликоптера са ясно видими.

Първо и най-важното, пред нас е един вид "клонинг“ на известния американски ударен хеликоптер AH-64 Apache. По-специално, от него Z-21 наследява тандемната двуместна конфигурация, която се използва на повечето щурмови хеликоптери в света.

Според експерти вертолетът е разработен на базата на китайския многоцелеви хеликоптер Z-20, който се смята за "копие“ на американския тактически многоцелеви UH-60 Black Hawk.

Предполага се, че и двете китайски машини ще имат една и съща силова установка и някои общи дизайнерски елементи. Самият Z-20 влезе в експлоатация през 2019 г.

Характеристиките на Z-21 все още не са известни. Най-вероятно основното оръжие на хеликоптера ще бъдат управляеми противотанкови ракети въздух-земя. Също така е вероятно Z-21 да получи автоматично оръдие.