Китай заплашва с избухването на Трета световна война заради спора с Филипините за част от Южнокитайско море, в който САЩ са на страната на филипинското правителство, пише Fox News.

През март корабите на китайската брегова охрана на няколко пъти насилствено прогониха филипинските риболовни кораби от спорните острови, включително с помощта на водни оръдия. Подобни инциденти са се случвали тук и предишни години.

Както американският експерт по Китай Гордън Чанг обясни пред репортери, Пекин "не спазва“ споразумението за съвместна отбрана между Филипините и Съединените щати.

"Два пъти миналия месец, на 5-ти и 29-ти, Държавният департамент (на САЩ) издаде писмени предупреждения на Китай, че сме готови да използваме сила, за да изпълним задълженията си съгласно член 4 от Договора за взаимна отбрана между САЩ и Филипини. Това е предупреждение че сме готови за война“, обясни Чанг.

Въпреки това Китай също заплашва Америка с война заради териториалния спор с Филипините, но го прави неофициално. Както отбелязва Fox News, наскоро англоезичният вестник China Daily, който е официален рупор на Комунистическата партия на Китай, публикува статия, чийто автор е Ян Сяо, заместник-директор на Института по морско правосъдие на Китайската народна република. Самото заглавие на публикацията беше красноречиво: "Манила (столицата на Филипините) трябва да бъде предупредена за ужасите на войната“.

В самата статия авторът прави директен паралел между филипинско-китайския спор за морските води и взаимните териториални претенции на европейските държави преди избухването на Първата световна война.

"Уроците от Първата световна война трябва да бъдат взети под внимание, особено от малките държави, тъй като подклаждането на конфликт няма да обслужва интересите на никоя страна. Военната намеса на САЩ от името на Филипините също ще бъде катастрофална за съседните страни. (...) Те не осъзнават, че щом в Азия се чуе "изстрелът от Сараево“, невинните хора в Източна и Югоизточна Азия ще станат най-големите жертви на войната“, пише Ян Сяо в статия за China Daily.

Споменатият по-горе американски експерт по Китай Гордън Чанг отбелязва, че тези завоалирани заплахи са част от китайската стратегия - да се оказва натиск върху всички съседи поред, търсейки слабото звено. Пекин редува информационни и реални провокации срещу Филипините, Тайван и Япония.

Чанг отбелязва, че Филипините са най-слабата държава от трите във военно отношение. И проблемът, казва той, е, че Пекин не вярва, че Съединените щати са готови действително да използват сила, за да защитят съюзник.

"Много хора казват, че ще влезем във война с Китай тази или следващата година. Не казвам, че ще го направим, но ако го направим, е по-вероятно битката да започне през Филипините, отколкото да започне през Тайван или Япония .. Ако погледнете ситуацията (...) имате всички елементи за война на великите сили, която започва във Филипините“, убеден е Чанг.