Военновъздушните сили на САЩ имат на въоръжение близо 150 от най-големите военни самолети. Те включват 76 Boeing B-52H, 44 Boeing B-1B и 20 стелт бомбардировача B-2, построени от Northrop Grumman. Британският вестник The Telegraph отбелязва, че американската армия разполага със средства за 141 самолета. Както пояснява изданието, ВВС на САЩ вече разполагат със 140 бомбардировача, тъй като през 2022 година един B-1 Lancer изгоря в Тексас.

Всяка друга авиация може да се задоволи със 140 бомбардировача и да преразпредели оперативния бюджет на изгубения бомбардировач. Но ВВС САЩ смятат, че B-1 ще играе водеща роля в евентуална въздушна война над Тайванския пролив. Това е толкова висок приоритет, че се харчат милиони долари за възстановяване на B-1 Lancer, който е бил на склад в пустинята в продължение на три години.

ВВС на САЩ са провеждали подобни операции само три пъти през последните десетилетия. В допълнение към B-1, два останали B-52 бяха върнати в летателен статус, единият през 2020 година, а другият през 2015 година.

"Възстановяването на сложен самолет като бомбардировач от склад е трудна, скъпа и отнемаща време работа. Може да изисква стотици хора да работят хиляди часове в продължение на няколко години и струва милиони долари. Фактът, че ВВС са готови да инвестират е доказателство за важността на големите, обемисти бойни самолети, тъй като страната се позиционира, наред с други неща, като защитник на Тайван срещу китайската инвазия“, пише изданието.

Отбелязва се, че самолетът B-1, изстрелващ залпове от ракети LRASM и противокорабни ракети JASSM, може да унищожи китайския флот при евентуалното му насочване през Тайвански проток, за да разтовари войски на плажовете на острова. До този извод стигна Центърът за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, който миналата година разигра сценария на битките за Тайван.

В същото време, за да спечели войната срещу Тайван, Китай трябва да свали - или да унищожи на земята - значителна част от американските бомбардировачи. Но това е трудно да се направи, тъй като бомбардировачите могат да бъдат базирани извън обсега на повечето китайски ударни ракети, да се доближават до театъра от множество ъгли и да предприемат контрамерки извън радиуса на отбраната, обяснява центърът.

Следователно не е изненадващо, че ВВС на САЩ поддържат максималния брой бомбардировачи, за които имат финансиране. Всеки оперативен бомбардировач представлява гъвкав и способен да оцелява арсенал от летящи ракети, способни да повредят или потопят десетки вражески - т.е. китайски - военни кораби с едно излитане, обяснява The Telegraph.