Френският президент Еманюел Макрон ще окаже натиск върху китайския си колега Си Дзинпин по въпросите на търговията и Украйна, пише France 24.

Нито една от двете цели няма да бъде постигната лесно по време на двудневния престой на Си във Франция, където той пристига в момент на нарастващо търговско напрежение между Европа и Китай.

Франция подкрепя разследването на Европейския съюз за износа на китайски електромобили, а през януари Пекин започна разследване на вноса на бренди - което се произвежда предимно във Франция - ход, който се разглежда като ответна мярка на фона на нарастващия брой проверки на ЕС.

"Трябва да продължим да притискаме китайските власти да ни дадат повече гаранции по търговските въпроси", е заявил съветник от Елисейския дворец преди посещението на Си, което е първото му пътуване до Европа от пет години насам.

Си трябваше да пристигне около 16:00 ч. (15:00 ч. българско време). Официалните му срещи ще включват съвместни разговори с Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Разногласията в 27-те членки на Европейския съюз, по-специално между Франция и Германия, подкопават способността им да влияят на Китай. Германският канцлер Олаф Шолц няма да се присъедини към Макрон и Си в Париж поради предварителни ангажименти, твърдят източници.

"Влиянието излита през прозореца, ако европейските лидери изпращат различни послания на Си", е заявил Ноа Баркин, старши съветник в Rhodium Group и близък наблюдател на отношенията между ЕС и Китай.

Франция също така ще се стреми да постигне напредък в отварянето на китайския пазар за нейния селскостопански износ и да разреши въпросите, свързани с опасенията на френската козметична индустрия относно правата на интелектуална собственост, посочват служители.

Преговори за Украйна

Франция се стреми да подтикне Китай да окаже натиск върху Москва да спре операциите си в Украйна, но досега няма голям напредък, освен решението на Си да се обади на украинския президент Володимир Зеленски за първи път малко след посещението на Макрон в Пекин миналата година.

"Тъй като Китай е един от основните партньори на Русия, нашата цел е да използваме лостовете, които има върху Москва, за да променим изчисленията на Русия и да помогнем да се допринесе за разрешаването на конфликта", е заявил същият съветник на Елисейския дворец.