Обявиха бедствено положение в разположената на границата с Франция германска провинция Саарланд заради тежки наводнения, съобщава вестник BILD.

Най-високата степен на предупреждение за опасност бе издадена за Югозападна Германия в петък. Министър-председателят на Саарланд Анке Рьолингер определи ситуацията в провинцията като "много напрегната“.

"Нивото на водата все още се покачва и вероятно трябва да очакваме някои имоти да бъдат наводнени отново“, предупреди тя пред Saarländischer Rundfunk.

В столицата на провинция Саарбрюкен градската магистрала е напълно наводнена, а тротоарите в центъра на града са под вода. Почти невъзможно е да се мине с автомобил през Саарбрюкен. Поради наводненията са изключени 16 трансформаторни подстанции, в резултат на което множество домакинства са без електричество.

Държавната администрация по околната среда и труда отбеляза, че наводнения от такъв мащаб се случват веднъж на всеки 20 до 50 години. По предварителна информация засега няма загинали в резултат на бедствието.

По-рано през деня канцлерът на ФРГ Олаф Шолц посети засегнатите региони и обяви "солидарност“, но все още не е обявил конкретни стъпки за предоставяне на финансова помощ на провинцията.

"За съжаление, това не е първият път, в който се налага да се справяме с голямо природно бедствие и затова, разбира се, ще разгледаме какво трябва да се направи и какво е необходимо. Всеки [жител] може да разчита, че всичко ще бъде направено по най-добрия възможен начин“, увери Шолц от в град Клайнблитерсдорф.