Австрия обяви създаването на специален фонд, който ще отпусне до 500 милиона евро (994.73 милиона лева) през следващите пет години в подкрепа на австрийския износ за Украйна, пише Европейская правда, като се позовава на съобщение от Министерството на финансите на Австрия.

Фондът е създаден от австрийското министерство на финансите и австрийската агенция за експортно кредитиране OeKB.

Според доклада привличането на средства от международни финансови институции може дори да увеличи обема на финансирането до един милиард евро.

Приблизително 100 милиона евро годишно са предвидени за нов бизнес. Това също ще отвори възможности за австрийските износители при възстановяването на Украйна.

Отбелязва се, че в рамките на съществуващата и доказана процедура за насърчаване на износа, Министерството на финансите на Австрия вече насърчава експортни сделки в размер на 3-5 милиона евро в Украйна със срок на плащане до три години чрез OeKB.

Тъй като средствата са ограничени и целта е да се постигне широка диверсификация на рисковете, особено по отношение на подпомаганите сектори, първата фаза ще даде възможност за малки и средни сделки в публичния сектор на базата на държавна гаранция.

"Това ще ни позволи да направим жизненоважни инвестиции за Украйна. Те включват доставка на питейна вода и топлина, осигуряване и рехабилитация на транспортния сектор с пътища, мостове и железопътна инфраструктура, както и споразумения за доставка и инвестиции, като съвместни цехове за автобуси, трамваи и влакове", е посочил австрийският министър на финансите Магнус Брунер.

Заявленията за проекти по Фонда за Украйна могат да се подават в OeKB от средата на май 2024 г.