Хърватските депутати гласуваха в петък ново правителство, което бележи завой надясно в поредна страна от Европейския съюз преди парламентарните избори в 27-членния блок следващия месец, пише Associated Press.

Въпреки че все още се доминира от консервативния Хърватски демократичен съюз или ХДС, новото хърватско правителство вече включва и твърдо дясното движение "Отечество“, сравнително нова партия, която се очерта като ключова след неубедителни парламентарни избори през април.

Новият кабинет на премиера Андрей Пленкович, който започна третия си пореден мандат на поста, беше одобрен със 79-61 гласа в 151-членния Сабор или хърватския парламент.

ХДС спечели най-много гласове на изборите на 17 април, но не достатъчно, за да управлява сам. Сравнително слабо мнозинство за новото коалиционно правителство може да постави началото на период на политическа нестабилност след дългогодишното господство на ХДС.

В речта си Пленкович каза, че новото му правителство ще се фокусира върху по-нататъшния икономически растеж и модернизацията, като каза, че досега "гражданите са признали нашите усилия“.

Икономиката на Хърватия беше сред най-слабите в ЕС, когато се присъедини към блока през 2013 г., но оттогава успя да се присъедини към единния валутен пазар миналата година. Страната с население от 3,8 милиона души разчита в голяма степен на приходи от туризъм по зашеметяващото крайбрежие на Адриатическо море.

За първи път от години правителството на Хърватия не включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия, след като Отечество възрази срещу тяхното участие. Това предизвика опасения, че трудно постигнатият етнически баланс на Хърватия след сръбско-хърватската война от 1991-95 г. може да бъде нарушен.

Пленкович обеща, че "ще се погрижим за правата на националните малцинства, ще ги уважаваме, ще защитим постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш гражданин, да се чувства добре“.

Но Аня Шимпрага, бивш правителствен министър от Независимата демократична сръбска партия или СДСС, предупреди по време на дебата в петък, че "вече сме свидетели на радикализация“. Либералната законодателка Сандра Бенчич, от ляво-зелената партия "Можемо“, по ирония на съдбата припомни това, което тя описа като "дух на родината“, подхранващ разделенията в обществото.

"Отечество“ е съставена предимно от радикални националисти и социални консерватори, които са напуснали ХДС. Партията се ръководи от твърдолинейния кмет на източния град Вуковар, който беше разрушен през 1991 г. в началото на войната за независимост на Хърватия, след като тя се отдели от бивша Югославия.

С твърдо десни и популистки партии, които сега са част от или ръководят половин дузина правителства в ЕС, те изглеждат в позиция да постигнат печалби на изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Гласуването се провежда, докато континентът е изправен пред война в Украйна, климатични извънредни ситуации, миграция и други проблеми.