Главният изпълнителен директор на шведския отбранителен концерн Saab Микаел Йохансон предупреди, че Пекин доминира в доставките на Европа на ключов компонент за производството на барут, както и на метал за подводници и военни кораби.

Европа е твърде зависима от Китай по отношение на производството на барут и рискува да се сблъска с криза в доставките, която може да застраши сигурността на континента, предупреди един от най-големите отбранителни компании в интервю за Politico.

Йохансон призова правителствата да облекчат екологичните разпоредби, за да улеснят компаниите в усилията да диверсифицират своите вериги за доставки за критични военни компоненти. Пекин играе ключова роля в снабдяването на страните от ЕС със суровини, необходими за тяхната отбранителна промишленост, въпреки че Китай също така осигурява жизненоважна подкрепа за военната машина на Владимир Путин в Украйна.

Що се отнася до доставката на съставките за барут, западните отбранителни компании трябва да диверсифицират своите източници, казва Йохансон. Докато времето за изпълнение на поръчките и цените за някои компоненти са се подобрили, Йохансон поясни пред Politico, че европейската отбранителна индустрия все още е изправена пред сериозни трудности, особено при доставките на "нитроцелулоза за барут“.

"Рискът Китай да спре доставките на нитроцелулоза за производството на барут в Европа... би бил катастрофален“, предупреди изпълнителният директор на Saab.

До началото на 2026 година, според оценките на Европейската комисия, Блокът ще произвежда два милиона снаряда годишно. Но една от основните пречки за ускоряване на производството е липсата на гориво и експлозивен прах. Що се отнася до въоръжението, залогът за китайските суровини и компоненти е особено голям. Китай вероятно доставя на Русия нитроцелулоза, за да подпомогне военните усилия на Москва, според американското разузнаване.

Брюксел също е наясно с този риск. Служител на ЕС, пожелал анонимност, казва, че производителите на барут на континента трябва да разнообразят източниците си на доставка. Те могат да направят това "или чрез идентифициране на нови производители, или чрез инвестиране в нови решения“.