Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е наложил вето на резолюцията в Комитета на министрите на Съвета на Европа, която признава само един мирен план за Украйна - "формулата на мира" на президента на Украйна Володимир Зеленски, пише Европейская Правда.

"Съветът на Европа вече е на 75 години, той може да бъде страхотна платформа за постигане на мир, но след изключването на руснаците тази възможност беше загубена. Вместо да фантазираме за ядрена война, ние най-накрая се нуждаем от истински мирни преговори. Реални мирните преговори могат да се случат само когато всички воюващи страни седнат на масата", е написал Сиярто на страницата си във Facebook.

Според него днес Съветът на Европа е искал да приеме резолюция, в която иска изключително да признае мирния план на президента Володимир Зеленски като формула за мир, която трябва да бъде разгледана и подкрепена. Унгария обаче смята това за неприемливо.

"Това е неприемливо за нас. Други също са разработили мирни планове, които не са по-лоши от мирния план на президента на Украйна".

"Поисках в резолюцията на Съвета на Европа да бъдат включени и други мирни планове. Това беше отхвърлено от мнозинството. Затова наложих вето и това не беше прието от Съвета, е допълнил Сиярто.