"Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след покушението, което предизвика шок в цяла Европа", е заявил в петък (17 май) по общественото радио унгарският министър-председател Виктор Орбан, предава Reuters.

Стрелбата е първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам и предизвика силни международни реакции.

Политически анализатори и законодатели твърдят, че тя е разкрила все по-напрегнатия и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.

"Моля се за министър-председателя и се моля за Словакия", е допълнил Орбан. "Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта".

Орбан е категоричен, че дори Фицо да се възстанови, той няма да може да се върне към служебните си ангажименти в продължение на месеци в критичен момент в навечерието на изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат в началото на следващия месец.

"Изправени сме пред избори, които ще решат не само за членовете на Европейския парламент, но заедно с изборите в САЩ могат да определят хода на войната и мира в Европа", е отбелязал Орбан.

"В тази ситуация бихме имали голяма нужда от Роберт Фицо и от подкрепяща мира Словакия", е посочил още унгарският премиер.