През нощта на 18 май руските войски атакуваха две украински енергийни съоръжения. Едно от тях се намира в района на Полтава. Това съобщи ръководителят на Полтавската областна държавна администрация Филип Пронин в Telegram, предава УНИАН. Той уточни, че няма пострадали.

От държавната енергийна компания "Укренерго“ добави, че обекти на енергийната инфраструктура в източните и централните райони са атакувани. Според енергетиците, въпреки нощния обстрел, потребителите не са били изключени от електричеството. В момента продължават аварийно-възстановителните работи.

Руснаците подновиха атаките срещу украинската енергийна инфраструктура през пролетта.

Експертът от Института за енергийни стратегии Юрий Королчук отбеляза, че от средата на май Украйна има проблем с производството на електроенергия. По думите му малко по-малко от половината от авариралите 5500 МВ ще могат да бъдат възстановени.

"Укренерго“ предупреди, че прекъсванията на тока в Украйна може да продължат до края на лятото.

Директорът на Центъра за енергийни изследвания Александър Харченко смята, че през следващите две години украинците ще живеят с недостиг на електроенергия, дори ако в близко бъдеще Украйна успее да премахне и възстанови определени щети в производството.