Новоизбраният словашки президент Петер Пелегрини заяви, че Роберт Фицо е "избягал от смъртта на косъм", след като е бил прострелян многократно в град Хандлова, предаде Sky News.

В изявление от университетската болница FD Roosevelt той заяви, че ако "огнестрелните рани са били само на няколко милиметра от двете страни, щяхме да говорим за него като за покойния министър-председател".

Пелегрини добави, че министър-председателят "преживява най-лошите часове и дни от живота си" и се надяват той да успее да се възстанови от раните си.

Пелегрини заяви, че състоянието на Фицо остава критично, но е успял да разговаря с него за няколко минути в болницата.

"Надявам се, че през следващите дни министър-председателят ще може да взема решения, но междувременно вицепремиерът ще поеме неговите задължения", допълни Пелегрини.

Вътрешният министър на Словакия Матус Шутай-Ешток заяви по-рано, че "опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо е бил политически мотивиран акт, страната е на ръба на гражданска война", предаде Novinky.cz.

"От това, което се разигра се получи буря и сега на практика стоим на прага на гражданска война, днес в социалните мрежи има такива омразни коментари, затова ви призовавам: спрете това незабавно".

"Нападателят е обвинен в опит за "предумишлено убийство на защитено лице", заплашва го от 25 години до доживотен затвор", допълни той.