Френската полиция уби днес мъж, който се опита да подпали синагога в град Руан, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин.

"В Руан полицейски служители неутрализираха въоръжено лице рано тази сутрин, което очевидно искаше да подпали синагогата в града", написа Дарманин в X.

Инцидентът в Руан, Северна Франция, е станал в петък (17 май) сутринта, след като лицето е възнамерявало да подпали синагогата в града, заяви Жералд Дарманин.

"Поздравявам служителите на националната полиция за тяхната реакция и смелост", добавя той.

Според регионалните власти полицията се е втурнала към мъжа, когато от синагогата се е издигал дим.

Той носел нож и железен прът, когато един от полицаите го застрелял. Самоличността и мотивът му не са ясни.

Местната телевизия France 3 съобщава, че на мястото на инцидента има пожарникари. Служител на кметството е съобщил малко преди 8 ч. сутринта, че пожарът е овладян.

Кметът на Руан Никола Майер-Росиньол също е заявил в социалните мрежи, че градът е "посинял (от полицаи) и в шок".

Той е благодарил на служителите, които са реагирали първи на мястото на инцидента, и е заявил, че "няма други жертви освен въоръженото лице".

Председателят на Израелската централна консистория на Франция Ели Корхиа е добавил, че полицията "е избегнала още една антисемитска трагедия".

Франция вече повиши нивото на сигурност до най-високото си ниво преди Олимпийските игри през 2024 г. в Париж заради конфликта в Близкия изток, руската инвазия в Украйна и заплахата от терористични атаки