От 2024 г. честотата на използване на военни самолети на НАТО за прихващане на руски самолети, приближаващи въздушното пространство на съюзниците над региона на Балтийско море, се е увеличила с 20-25 %, съобщава Reuters, като се позовава на източник от алианса.

Както отбелязва британската медия, източникът е отказал да посочи конкретни цифри относно броя на полетите на руски военни самолети, регистрирани в близост до територията на НАТО.

Въпреки това, според данни на алианса, получени в края на 2023 г., изтребители на НАТО са се издигали в небето, за да прехващат руски военни самолети повече от 300 пъти. В същото време е известно, че повечето от инцидентите са станали над Балтийско море.

Източникът на британската медия е посочил, че НАТО е забелязал промени в състава на руски самолети, забелязани в близост до територията на алианса. Сега западните пилоти едва откриват руски изтребители и стратегически бомбардировачи, които се приближават към въздушното пространство на съюзниците. По-често това са самолети за наблюдение или транспортни самолети.

Посочва се, че "руските военни самолети отдавна не са успели да предадат код на транспондер, указващ тяхното местоположение и надморска височина, да посочат план на полета и да комуникират с ръководителите на полети".