В изявление президентът на Словакия Зузана Капутова призова обществото да се "успокои" след покушението срещу министър-председателя Роберт Фицо.

Тя също така покани лидерите на всички парламентарни партии на съвместно заседание.

"Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо е бил политически мотивиран, страната е на ръба на гражданска война", коментира от своя страна вътрешният министър Матус Шутай-Ешток, предава Novinky.cz.

"От това, което се разигра се получи буря и сега на практика стоим на прага на гражданска война, днес в социалните мрежи има такива омразни коментари, затова ви призовавам: спрете това незабавно".

"Нападателят е обвинен в опит за "предумишлено убийство на защитено лице" от отмъщение, заплашва го от 25 години до доживотен затвор, е допълнил той.

Новоизбраният словашки президент Петер Пелегрини добави, че опитът за убийство на министър-председателя Фицо е "опит за убийство на демокрацията".

"Призовавам политическите партии да преустановят или да смекчат своите кампании преди изборите за Европейски парламент".

По-рано директорът на болницата, в която е настанен Роберт Фицо съобщи, че състоянието "му е стабилизирано, но сериозно".

"Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение", допълни той.

"Състоянието на Фицо все още е много тежко", заяви и министърът

Роберт Калиняк, министър на отбраната на Словакия, той беше тази сутрин в болницата в Банска Бистрица, където е настанен словашкия премиер, съобщи Dennik N.