Съвместно разследване на Der Spiegel, Financial Times и Le Monde показва, че Китайски шпиони са вербували европейски политик в операция за разделяне на Запада.

Трите медии са получили достъп до стотици съобщения, разменени от агент на китайското разузнаване, известен като Даниел Ву, и един от неговите европейски контакти, бившия белгийски депутат Франк Крийелман.

Китайски шпиони са използвали крайно десен белгийски политик като разузнавателен агент в продължение на повече от три години в случай, който показва как Пекин провежда операции за оказване на влияние в опит да промени политиката в своя полза.

Текстови съобщения за период от 30 месеца между 2019 и 2022 г. показват, че Даниел Ву, офицер от шпионската агенция на Министерството на държавната сигурност на Китай, е подтиквал бившия белгийски сенатор Франк Крийелман да влияе на дискусиите в Европа по въпроси, вариращи от потъпкването на демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите в Синдзян от страна на Китай.

Разследването разкрива също, че когато германският канцлер Олаф Шолц е щял да посети Китай в края на 2022 г., Ву е помолил Франк Крийелман да убеди двама десни членове на Европейския парламент да заявят публично, че САЩ и Обединеното кралство подкопават европейската енергийна сигурност. В текстово съобщение до Франк Крийелман Ву пише: "Нашата цел е да разделим отношенията между САЩ и Европа."

Изглежда, че Франк Крийелман не е имал голям успех в изпълнението на задачите, възложени от Ву в текстовете. През юни 2021 г. например той признава, че "се е опитал да се противопостави... безуспешно" на резолюция в белгийския парламент, която обявява уйгурите за застрашени от геноцид.

Обменът на информация разкрива в явни подробности как китайското разузнаване се опитва да манипулира политическите дискусии по света в полза на Пекин - проблем, за който все по-често сигнализират западните агенции за сигурност.