Политикът от AfD ("Алтернатива за Германия") Петр Бистрон е заподозрян в получаване на подкупи от Русия. Според Spiegel прокуратурата в Мюнхен вече е разпоредила да бъдат претърсени няколко имота в Берлин, Бавария и Майорка - включително и офисът му в Бундестага.

Прокуратурата в Мюнхен е започнала разследване на депутата от AfD Петр Бистрон. По данни на властите от тази сутрин са претърсени няколко имота в Берлин, Бавария и Майорка. По информация на Spiegel полицейски служители са пристигнали и в офиса на Бистрон в Бундестага. Политикът от AfD е заподозрян в даване на подкупи и пране на пари.

Преди това Бундестагът е разрешил мерките срещу Бистрон и по този начин е свалил имунитета му. Почти всички парламентарни групи са гласували "за", като само парламентарната група на AfD се е въздържала.

Претърсванията са разпоредени от Висшия областен съд в Мюнхен. По данни на властите в тях участват единадесет прокурори и около 70 полицейски служители. По-специално са иззети документи и носители на данни, които според прокуратурата "в момента се анализират по отношение на уличаващи или оневиняващи доказателства". Прилага се презумпцията за невиновност.

Разследването срещу Бистрон е свързано със случая около "проруското пропагандно" издание "Гласът на Европа" (Voice of Europe). В края на март чешките власти наложиха санкции на платформата.

Те смятат, че медийният портал, който е базиран в Прага, е операция за влияние и се ръководи от кръстника на руския президент Виктор Медведчук.