Президентът на Китай Си Дзинпин ще проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Париж в началото на май, което ще бъде първото му пътуване до Европа след пандемията от коронавирус, потвърдиха пред изданието Politico официални лица от Париж и Брюксел.

По този начин Китай се стреми да възстанови разрушените отношения с Европа поради "неограниченото партньорство“ на Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин, което продължава, въпреки войната в Украйна, подчертават от редакцията.

Посещението на китайския лидер съвпада с 60-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки между Париж и Пекин, но настроението във Франция ще бъде различно от предишните тържества по случай 50-годишнината на двустранните отношения, казва източник, запознат с подготовката за визитата.

Пътуването, което е планирано от месеци, ще бъде следено отблизо във Вашингтон и в европейските столици. Германският канцлер Олаф Шолц също ще направи посещение в Китай през април.

Официални лица отбелязват пред Politico, че Китай се опитва да убеди Европа да позволи на Русия да седне на масата за бъдещи мирни преговори за Украйна. В противен случай Пекин ще бойкотира подобни срещи. Това послание бе подсилено по време на европейската обиколка на китайския специален пратеник Ли Хуей по-рано този месец, в рамките на която той обсъди бъдещето на Украйна. Китайското външно министерство официално заяви, че Ли Хуей е обещал, че Пекин ще "подкрепи навременното свикване на мирна конференция с равно участие на всички страни“.

Срещата между Си и Макрон в Париж идва година след посещението на френския президент в Пекин и Гуанджоу. Очаква се Макрон да посети Китай отново тази година, но Елисейският дворец не е потвърдил подобни планове засега.