Китайският президент Си Дзинпин изтъкна необходимостта от по-голямо сътрудничество между Китай и Германия на фона на "времената на промяна и смут“ на първата си среща с германския канцлер Олаф Шолц, като разговорите се очаква да засегнат войната в Украйна, изменението на климата и развитието на икономическите връзки, съобщава Reuters.

Посещението на Шолц в петък е първото на лидер на нация от Г-7 в Китай от три години и ще тества водите на отношенията между Пекин и Запада след години на нарастващо напрежение, казват анализатори.

По време на първата им среща лице в лице, откакто Шолц встъпи в длъжност, проведена в Голямата зала на народа, Си каза, че като големи нации с влияние Китай и Германия трябва да работят заедно още повече във "времената на промяна и смут“в името на световния мир, според държавната телевизия CCTV.

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнати времена, като инвазията на Русия в Украйна създава проблеми за базирания на правила глобален ред, според репортер на Reuters, придружаващ делегацията на Шолц.

Канцлерът заяви още, че двамата ще обсъдят въпроси, свързани с отношенията Европа-Китай, борбата с изменението на климата и глобалния глад и как да се развият икономическите връзки между Китай и Германия, както и теми, по които гледната точка на двете страни е различна.

Шолц и делегация от германски бизнес лидери, летящи с него, бяха подложени на тестове за COVID-19 при кацането в Пекин в петък сутринта, като китайският медицински персонал, облечен в костюми за защита, влезе в самолета, за да проведе тестовете.

След червен килим и шпалир на почетната гвардия, делегацията беше преместена от летището до държавната къща за гости Диаютай, за да изчака резултатите от техните тестове за COVID, които бързо се оказаха отрицателни за Шолц.

Стриктната политика на Китай за нулев COVID и нарастващото напрежение със Запада направиха невъзможно лидерите на големите западни сили да посетят Китай, докато Си едва възобнови пътуванията си в чужбина.

Визитата на Шолц вероятно е добре дошло развитие за китайското ръководство, което ще се стреми да укрепи отношенията с външния свят след приключването на 20-ия конгрес на партията, където Си консолидира статута си на ядро ​​на управляващата комунистическа партия.

На фона на историческата инфлация и задаващата се рецесия в Германия Шолц ще се стреми да подчертае необходимостта от продължаващо сътрудничество с Китай.

Шолц трябваше да се срещне със Си, както и с премиера в оставка Ли Къцян, където също се очаква да повдигне спорни въпроси като правата на човека, Тайван и трудностите, с които германските компании се сблъскват при достъпа до китайския пазар, според правителствени източници.

В навечерието на посещението имаше критики към посещението в рамките на ЕС и германската правителствена коалиция, главно от Зелената партия и либералите.

Тези напрежения бяха изведени на преден план от сделка миналата седмица, при която китайският корабен гигант Cosco получи зелена светлина от Берлин да получи дял в пристанищен терминал в Хамбург въпреки съпротивата на коалиционните партньори.

Решаващата роля на Китай в ключови индустрии от корабостроенето до електрическите превозни средства, заедно с безпрецедентните икономически затруднения, пред които е изправена Германия, означава, че Шолц се нуждае от сътрудничество с Китай повече, отколкото някога неговата предшественичка Ангела Меркел, сочат анализатори.