Двама мъже са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Китай. Британски политически анализатор е един от арестуваните, като се твърди, че това е един от най-сериозните пробиви в сигурността на Уестминстър с участието на враждебна държава, съобщиха The Sunday Times и BBC.

Заподозреният мъж, който е в края на двадесетте си години, е свързан с редица високопоставени депутати от торите (Консервативна партия), включително няколко, които са запознати с класифицирана или изключително чувствителна информация.

Риши Сунак е изразил "значителни опасения относно китайската намеса в парламентарната демокрация на Обединеното кралство", в разговор с премиера на страната Ли Цян, при разговор в кулоарите на срещата на Г–20 в Ню Делхи, Индия.

Твърди се, че арестуваният е имал връзки с заместник-министър на вътрешните работи, отговарящ за сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс, наред с други.

Двамата мъже са арестувани и отведени в полицейски участък в Южен Лондон и впоследствие са освободени под гаранция от полицията в Лондон до дата в началото на октомври, се посочва в съобщение на властите.