Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен използва речта си във филипинската столица Манила в понеделник, за да нападне Китай по въпроса за увеличената му военна активност в Индо-Тихоокеанския регион и "нежеланието да изпълни международните си отговорности по Украйна“, пише европейската редакция на Politico.

Изнасяйки основна реч на Филипинския бизнес форум, Фон дер Лайен заяви, че Китай, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, "тепърва трябва да поеме изцяло отговорността си съгласно Хартата на ООН за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Тя предупреди, че китайската демонстрация на военна сила в Южнокитайско и Изтонокитайско морета и в Тайванския пролив може да има "глобални последици“, отбелязвайки, че ЕС засилва ангажимента си в Индо-Тихоокеанския регион.

Фон дер Лайен също направи обърна внимание на инвестициите на ЕС в региона.

"Не можем да избираме нашите съседи, но можем да избираме с кого да правим бизнес и при какви условия“, посочи тя.

Отбелязвайки, че Филипините изнасят 90% от своя никел за Китай, тя каза, че "това може да се промени“.

"За разлика от други чуждестранни инвеститори, ние не искаме да инвестираме само в добива на суровини. Можем също да ви подкрепим в изграждането на местен капацитет за преработка, захранван от нова инфраструктура за чиста енергия“, добави тя.

Посещението на Фон дер Лайен във Филипините е най-новата инициатива на западните лидери в региона.

Френският президент Еманюел Макрон току-що приключи обиколката си в Индо-Тихоокеанския регион, където обеща да защитава независимостта и суверенитета на всички държави в региона. Администрацията на Байдън също засили сътрудничеството в областта на отбраната с Манила.

Избирането миналата година на Фердинанд Маркос-младши за президент на Филипините, страна с повече от 100 милиона души население, повиши статута й на потенциален партньор в икономиката и сигурността на САЩ и Европа след шест години управление на Родриго Дутерте.

Фон дер Лайен обяви подновяването на преговорите между ЕС и Филипините за споразумение за свободна търговия (FTA), които бяха в застой от 2017 г. Двете страни скоро ще започнат "процес на определяне на обхвата“, поясни тя.