Прокурорите в Мадрид поискаха от съдия да прекрати предварителното разследване за корупция срещу съпругата на испанския министър-председател Педро Санчес, тъй като групата за натиск, която стои зад жалбата, допуска, че твърденията ѝ може да се основават на неверни медийни доклади, пише The Guardian.

Санчес, чиято социалистическа партия управлява Испания от 2018 г. насам, шокира страната в сряда вечерта, като обяви, че обмисля да подаде оставка заради това, което той определи като неоснователна "операция за тормоз и сплашване“, водена срещу него и съпругата му от неговите политически и медийни опоненти.

Премиерът заяви, че "сериозността на атаките", на които са подложени той и съпругата му Бегоня Гомес, го е накарала да преоцени позицията си и че ще разкрие решението си в понеделник.

Изявлението му дойде часове след като съдът в Мадрид започна предварително разследване на бизнес делата на Гомес по жалба на група за натиск, чийто лидер е свързан с крайната десница и която често завежда съдебни дела срещу онези, които обвинява, че действат срещу демократичните интереси на Испания.