До 2030 г. Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонните батерии и горивните клетки, колкото беше зависим от Русия по отношение на енергията преди войната в Украйна, ако не предприеме решителни мерки, се посочва в доклад изготвен за лидерите на ЕС и цитиран от Reuters.

Докладът, получен от британската агенция, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври.

Обезпокоени от нарастващото глобално влияние и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

В документа се допълва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънчевата или вятърната енергия, Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

"Това ще доведе до рязко нарастване на търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизери, което се очаква да се увеличи между 10 и 30 пъти през следващите години", посочва анализът, изготвен от испанското председателство на ЕС.

Въпреки че ЕС има силни позиции в междинните и монтажните фази на производството на електролизери с над 50 % дял на световния пазар, той разчита в голяма степен на Китай за горивните клетки и литиево-йонните батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

"Ако не се приложат решителни мерки, до 2030 г. европейската енергийна екосистема може да изпадне в зависимост от Китай от различно естество, но със сходна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването ѝ в Украйна", се допуска в доклада.

Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руското нахлуване в Украйна, ЕС е вземал от Русия над 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища.

Прекратяването на повечето покупки на енергия от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и рязко повишаване на потребителската инфлация, което принуди Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, който ограничи икономическия растеж.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се допълва в документа на испанското председателство.

"Подобен сценарий би могъл да се развие и в областта на цифровите технологии", се допуска в документа. "Прогнозите сочат, че търсенето на цифрови устройства като сензори, безпилотни летателни апарати, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие.

"ЕС има сравнително силни позиции в последната област, но показва значителни слабости в другите области".

До 2030 г. тази външна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което спешно се нуждаят европейската промишленост и секторът на услугите, и да възпрепятства модернизацията на селскостопанските системи, която е от съществено значение за справяне с изменението на климата, показва испанското проучване.