25 април отдавна е исторически ден във Венеция - тази дата е не само денят на Освобождението на Италия, но и празник на светеца покровител на града, Свети Марк, предаде CNN.

Но сега Венеция ще се сдобие с още една доза история на 25 април - като ден, в който градът става първият в света, който събира входна такса от туристите, пътуващи в рамките на един ден.

В началото на деня имаше протести, като някои местни жители развяваха плакати и държаха паспортите си в знак на гняв, че градът е поставен зад бариера в стил увеселителен парк или музей. 

Дългоочакваният contributo di accesso (наричан е "вноска за достъп", а не билет) започна в 8 ч. сутринта в четвъртък. Градският съвет провежда пилотен проект до средата на юли, за да провери дали може да накара системата да работи.

Всеки, който посещава Венеция като турист за един ден - с изключение на тези, които живеят в местния регион Венето - трябва да плати таксата от 5 евро (9.86 лева), ако пристига между 8 и 16 ч.

Туристите, които остават да пренощуват, не трябва да плащат, тъй като данъкът за нощувка вече е добавен към сметките им за настаняване. Въпреки това те също ще трябва да регистрират присъствието си, за да поискат освобождаване от таксата. По същество всеки, който влиза в града на датите, на които се начислява таксата, трябва да носи или билет, или разрешение за освобождаването му. Единствените изключения са жителите на Венеция и хората, родени там.

Около 300 души са участвали в протеста на Пиацале Рома, където е най-близкият паркинг преди влизането в града на каналите. Говорителят на кметството на Венеция заяви, че протестът е минал без инциденти, въпреки че някои по-млади протестиращи са се опитали да пробият бариерата. Протестът е бил разпръснат след няколко минути.

По-малък протест се е състоял в близост до главната жп гара, като венецианците са се сблъскали с кмета, който е давал интервюта на различни телевизионни екипи.