Очакват се закъснения и отмяна на полети в Европа в четвъртък, 25 април, след като властите не успяха да постигнат споразумение с някои френски служители от контрола на въздушното движение за предотвратяване на стачка, пише Reuters.

Отбелязва се, че френският орган за гражданска авиация DGAC е поискал от авиокомпаниите да отменят 75% от полетите в четвъртък на парижкото летище Орли, 55% от полетите на парижкото летище Шарл дьо Гол и 65% от полетите в Марсилия.

Отмяната ще засегне около 50 000 пътници в цяла Европа, тъй като стачките на ръководителите на полети във Франция често засягат пътуванията в Европа, ограничавайки не само полетите до Франция, но и през въздушното пространство на страната.

Отмените идват, въпреки че най-големият профсъюз на ръководителите на полети във Франция, SNCTA, заяви, че ще прекрати стачката си на 25 април след постигане на споразумение с ръководството относно условията на труд. Отбелязва се, че споразумението със SNCTA е сключено твърде късно, за да се избегнат смущения в трафика, а дискусиите с други синдикати все още не са приключили.

Така бюджетната авиокомпания Ryanair отменя повече от 300 полета, планирани за четвъртък. Ryanair призова Европейския съюз да осигури правна защита на полетите по време на стачки на ръководителите на полети и да позволи на други европейски контрольори да контролират полетите във френското въздушно пространство.

"Френските ръководители на полети могат да стачкуват, това е тяхно право, но ние трябва да отменяме френските полети, а не полетите, летящи от Ирландия до Италия или от Германия до Испания или от Скандинавия до Португалия“, коментира главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри.

Като цяло стачките на контрола на въздушното движение в Европа причиниха 16 000 отменени полета и 85 000 закъснения миналата година.