Китайски шпиони са се опитали да вербуват повече от 20 000 души в Обединеното кралство, е съобщил ръководителят на британската контраразузнавателна служба  MI5 Кен Маккалъм и е предупредил за "епичния мащаб" на китайския шпионаж, предава ВВС.

"Видяхме кампания с епични размери“, е коментирал  Маккалъм пред британската медия след среща на ръководителите на разузнававателните служби на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания.

Кен Маккалъм е заявил, че MI5 в миналото се е фокусирала върху защитата на правителствените тайни от чуждестранни шпиони, но е посочил, че сега има страх, че иновациите често се крадат от малки компании, стартиращи предприятия и изследователи, които преди може би не са били толкова загрижени за сигурността си.

"Ако днес работите с високи технологии, тогава геополитиката представлява интерес за вас, дори и да не се интересувате от геополитика“, е допълнил Маккалъм.

Според него китайски шпиони се опитват да се свържат с британски граждани чрез различни уебсайтове, включително LinkedIn, за да получат чувствителна информация от тях.