Китайският президент Си Дзинпин призова Германия да спре предстоящата търговска война на Европейския съюз с Пекин, пише европейската редакция на Politico.

При разговор с германския канцлер Олаф Шолц, Си е започнал слабо завоалирана атака срещу стратегиите за икономическа сигурност на ЕС и е призовал Германия да остане отворена за китайските инвестиции.

"Надявам се, че Германия ще настоява Европейският съюз да отстоява принципите на пазара и справедливостта и да работи с Китай за защита на справедливата пазарна конкуренция и справедлива търговия, както и стабилни промишлени вериги“, е коментирал китайският президент на Шолц , според държавната информационна агенция Xinhua.

Европейската комисия започна проверка на държавните субсидии за произведените в Китай електрически превозни средства. Въпреки че Си не спомена за проверката, този ход накара високопоставен служител да поиска от ЕС да "прояви сдържаност при използването на търговски средства за защита". Освен това Брюксел е изправен и пред призиви да разгледа държавните субсидии за китайските сектори за вятърна енергия и медицинските изделия.

Очаква се Си да се срещне с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел до края на годината. Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон трябва да посети Пекин следващата седмица.

Нарастващият фокус на Пекин върху идеологията, принудата спрямо съюзници на САЩ като Япония, Канада и Литва и напористата позиция спрямо Тайван принудиха правителствата на ЕС да се съсредоточат върху така нареченото "премахване на риска" в отношенията на блока с Китай. Само тази седмица министър-председателите на Нидерландия и Ирландия, които имат огромни търговски връзки с Китай, обикалят страни от Малайзия и Виетнам до Южна Корея, търсейки алтернативни пазари в Азия.

Си изглежда загрижен за това, че ЕС следва американската линия по отношение на Китай, докато той ще пътува до САЩ, за да се срещне с президента Джо Байдън на фона на изострящата се конкуренция между двете най-големи икономики в света.

"Отношенията между Китай и Европа са от ключово значение за стабилността на световния ред и просперитета на евразийския континент", е заявил Си. "Китай разглежда Европа като всеобхватен стратегически партньор и важен полюс в многополюсния [свят]". Споменаването на многополюсния свят е общата атака на Пекин срещу това, което той вижда като световен ред, предпочитан от САЩ.

В кратко изявление от канцеларията на канцлера на Германия се посочва, че Шолц е "обменил мнения за двустранните отношения и сътрудничеството в икономическия сектор" със Си.

Според Xinhua Шолц е изразил интерес към "задълбочаването на германско-китайските отношения" и към "най-големите успехи на германските компании в Китай", без да споменава конкретно позицията си по отношенията между ЕС и Китай.