Европейският съюз и Китай засега не планират да публикуват съвместно изявление след дългоочакваната им среща на върха през декември. Това са заявили двама европейски дипломати и служител на ЕС пред европейската редакция на Politico.

Въпреки че все още не е взето официално решение, липсата на съвместен дипломатически ангажимент би разкрила задълбочаващи се разриви между двете страни, след като Европейската комисия започна разследване на субсидиите за произведени в Китай електрически превозни средства и набеляза други сектори като медицински изделия и вятърна енергия.

"Тъй като Китай е домакин на срещата на върха, Пекин трябва да предложи първия проект", е коментирал един от дипломатите. Но тъй като до срещата остават само две седмици и все още няма проект, изглежда все по-малко вероятно двете страни да стигнат до съвместни ангажименти дотогава.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще отлетят за Китай за срещата на 7-8 декември - първата среща на върха, проведена от четири години в този формат, на фона на засилено геополитическо напрежение. Очаква се Фон дер Лайен и Мишел да се срещнат с китайския президент Си Дзинпин.

Срещата следва поредица от диалози на високо ниво между Брюксел и Пекин, фокусирани върху въпроси, включително търговията, енергетиката и цифровите въпроси. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел посети Китай в средата на октомври.

Втори служител на ЕС е заявил, че подготовката за срещата на върха и дипломатическите контакти в момента са в ход и не е изключил, че все още може да се стигне до изявление. Но длъжностното лице е подчертало, че "последните срещи на върха ЕС-Китай не са имали съвместно изявление“.

Миналата седмица фон дер Лайен подчерта в реч необходимостта от разследване на субсидиите за промишлеността на Пекин, като призова за подход с "ясни очи" към глобалната позиция на Пекин.

Междувременно Си и президентът на САЩ Джо Байдън включиха незначителни изводи от срещата си миналата седмица относно изкуствения интелект и военните разговори на високо ниво, но не промениха по-фундаменталните пречки в двустранните си отношения.