Френският министър на финансите Бруно Льо Мер е заявил, че е оказал натиск върху китайските лидери да отворят пазарите си за чуждестранни компании и е лобирал за инвестиции във френската индустрия за електрически автомобили, предава Associated Press.

Льо Мер е защитил контрола на Франция върху чуждестранния достъп до технологии, след като властите съобщиха, че двама китайски граждани са разследвани за възможна контрабанда на произведени във Франция процесорни чипове за военна употреба в Китай и Русия.

Льо Мер се срещна по-рано с вицепремиера Хе Лифенг, главен пратеник на Пекин по икономическите въпроси. Той последва министъра на финансите Джанет Йелън, която посети Пекин на 9-10 юли като част от усилията на САЩ да съживят  отношенията си с Китай.

Китайски официални представители приеха топло Льо Мер и Йелън като част от усилията за обръщане на икономическия спад чрез съживяване на интереса на чуждестранните инвеститори. Но Пекин не е дал индикации за възможни промени в технологиите и други политики, които според неговите търговски партньори нарушават ангажиментите на Китай за отваряне на пазара.

Официални представители на 27-членния Европейски съюз се опитват да намалят търговския дефицит с Китай, който набъбна до 396 милиарда евро (781 милиарда лева) за миналата година. Льо Мер е цитирал козметичната индустрия, космическата промишленост и селското стопанската като възможни области за по-голям френски износ.

 

"Има нужда от подобряване на достъпа до китайския пазар. Мисля, че това е в основата на нашите дискусии“, е заявил Льо Мер в интервю във френското посолство. "Искаме да имаме по-силни икономически отношения между Европа и Китай, между Франция и Китай, което означава да получим достъп за всички европейски стоки.“

Правителството на китайския лидер Си Дзинпин гледа на Европа като на алтернативен пазар и източник на технологии, откакто Вашингтон затегна контрола върху достъпа до процесорни чипове в САЩ и други високотехнологични стоки и повиши митата върху вноса от Китай във вражда заради амбициите си за развитие на индустрията.

Льо Мер и китайски официални лица обещаха да си сътрудничат по отношение на изменението на климата, финансирането за развиващите се страни и ядрената енергия. Те обявиха планове да създадат група за разрешаване в областта на спорта, за достъп до китайския пазар на козметичната индустрия, основен френски износ.