В петък (24 ноември) китайското правителство обяви, че от 1 декември гражданите на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия ще могат да пътуват без визи в Китай в продължение на една година, съобщи европейската редакция на Politico.

"Китай реши да приложи едностранна безвизова политика към повече държави на пробна основа, което включва разширяване на безвизовия режим за пътници, притежаващи обикновени паспорти от шест държави, а именно Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия", се посочва в изявление на говорителя на китайското външно министерство Мао Нинг. Тя добавя, че гражданите на посочените държави могат да останат за не повече от 15 дни с цел бизнес, туризъм, семейно посещение и транзитно преминаване.

Френският министър на външните работи Катрин Колона, която е в Пекин, приветства съобщението, като написа в социалната мрежа X: "Отлична новина, обявена по време на посещението ми от моя колега Ван И!"

Германският посланик в Пекин Патриция Флор заяви, че решението ще улесни пътуванията до Китай за много германски граждани в огромна степен. "Надяваме се, че китайското правителство ще приложи обявените днес мерки за всички държави в ЕС. Това ще бъде важно подобрение на мобилността на нашите граждани, което ще позволи задълбочаване на личните, културните и икономическите отношения между Китай и ЕС", написа тя на X.