Китайският президент Си Дзинпин каза на лидерите на Европейския съюз по време на срещата им в Пекин, че иска двете страни да бъдат ключови търговски партньори, способни да изградят доверие във веригите за доставки, пише Bloomberg.

"Китай насърчава висококачествено развитие и отваряне на високо ниво и има желание да разглежда ЕС като ключов партньор в икономическото и търговското сътрудничество“, заяви Си на среща в четвъртък в Пекин с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. По думите му, Китай иска да смята Европа за "доверен партньор в индустриалното сътрудничество и веригата за доставки, за да преследва взаимна изгода и печеливши резултати“, съобщи държавният телевизионен оператор China Central Television.

Разговорите белязаха първата лична среща на върха между Китай и служители на ЕС от четири години и се очакваше да обхванат дългогодишни въпроси, вариращи от потоци от данни до достъп до пазара. Напрежението между Брюксел и Пекин избухна заради усилията на Европа да "намали риска“ за своите вериги за доставки, заедно с неотдавнашното антисубсидийно разследване на блока за електрически превозни средства, произведени в Китай.

Китай разкритикува това разследване в четвъртък на отделен брифинг в Пекин, където говорителят на Министерството на търговията Хе Ядонг призова ЕС да спре да използва това разследване за "търговски протекционизъм“.

По време на срещата Си призова Пекин и блока да "елиминират всички видове смущения“, според CCTV. Тази забележка вероятно е насочена към САЩ, които са предприели различни действия, включително привличане на Нидерландия в усилията си да попречат на Китай да развие способността да произвежда полупроводници от висок клас.

Фон дер Лайен описа разговора си със Си като "добър и откровен“ в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter. Те обсъдиха "основните предизвикателства в свят с нарастващи геополитически търкания“, отбелязва тя, като добавя, че са обещали да увеличат обмена между хората и са се съгласили да имат общ интерес към "балансирани търговски отношения“.

Преди срещата в четвъртък в Пекин Италия официално съобщи на Китай, че ще напусне инициативата "Един пояс, един път“. Докато Италия от месеци се подготвяше да прекрати участието си в подписаната инвестиционна програма на Си, моментът на съобщението подчерта продължаващото напрежение между втората по големина икономика в света и членовете на блока.